Пражський Град: 03.06.2019

Відкриваємо незвичайні факти про Празький Град

3 червня студенти літніх програм Міжнародного Союзу Молоді вирушили на екскурсію з сертифікованим гідом, щоб дізнатися що таке Празький Град і Золота вуличка, а також чому вони так відомі?

Почнемо з того, що Празький Град, в перекладі з чеської мови “празький замок”, це цілий замковий комплекс, побудований в ще в IX столітті, який служив і служить до сих пір місцем розташування для поважних персон. Празький Град знаходиться під захистом ЮНЕСКО і занесений в Книгу рекордів Гіннеса як найбільший замковий комплекс в світі.

Якщо раніше там сиділи королі Богемії, то сьогодні там знаходиться резиденція президента, яка ретельно охороняється військовим караулом. Караул змінюється щогодини, а якщо прийти до полудня і трохи затриматися, що можна застати урочисту частину церемонії зміни варти під звук оркестру.

З висоти оглядових майданчиків Празького Граду відкривається чудовий вид на червоні дахи пражських будиночків, що створюють атмосферу затишку і свята, – студенти зробили чимало гарних фотографій на тлі Праги. На території Граду також є на що подивитися: наприклад, готичний собор Святого Віта – покровителя артистів і коміків. Вважається, що Святий Віт надавав допомогу німим і глухим, а також наглядав за збереженням Карлова Моста.

Цікавий факт: Недалеко від собору раніше стояв язичницький храм Свентовита, – є версія, що сучасний костел із співзвучною назвою, який ми бачимо сьогодні, з’явився після того, як князь Вацлав велів скасувати язичництво і будівництвом нового собору залучити людей до християнської віри.

Студенти пройшлися по Градчанській площі, де після перемоги на чумою в Празі зведена Маріанська колона, а також відвідали знамениту Золоту вуличку.

Уздовж цієї вулички розташовуються крихітні будинки, на яких позначені номери від одного до двадцяти семи. Відомо, що кожен такий будиночок несе в собі різну історію. Наприклад в будиночку двадцять сім колись жив знахар, про що нагадує внутрішнє оздоблення і естетика будинку з викладеними напоказ травами і баночками з зіллям, а в будиночку двадцять два колись справді жив Франц Кафка – чеський автор, який написав такі відомі твори як розповідь “Перетворення” і книгу “Замок”.

Нижче ви можете ознайомитися з докладним фотозвітом “Празький Град і Золота вуличка”. Пам’ятайте, що частину фото з екскурсій студентів ми часто викладаємо в Інстаграм.